Hoe train ik verstandig?

Vandaag een klein stukje uitleg over de opbouw in je trainingen.
Bij een paard in opbouw wordt vaak niet stilgestaan bij de trainingsopbouw en intensiteit, we zien dan dat er 5 keer in de week fanatiek dressuur gereden worden, maar vinden dan dat het paard daar niet van verbeterd als dat we verwacht hadden. In dit geval overtrain je je paard, je biedt al weer een prikkel aan voordat je paard is hersteld en zodoende kan je paard zelfs verminderen in prestaties!

Een goede vuistregel is, bied 2 keer in de week een trainingsprikkel aan met tussenpozen van 2 tot 4 dagen, in die dagen doe je herstel training, afhankelijk van je paard zijn leeftijd, conditie of trainingsniveau. Anouk wordt bijvoorbeeld op maandag en donderdag dressuur matig gereden, een halfuur ben ik bezig met tempo wisselingen, overgangen, gymnastigeren met voltes en ook wijken voor beendruk om de achterhand te trainen en meer in balans over 4 benen te trainen. Dit is een prikkeltraining waarin ik de spieren prikkel om sterker en soepeler te worden.
De volgende dag ga ik niet weer hetzelfde trainen, want dit voegt niks toe aan de ontwikkeling.

Als je een paard nieuwe dingen aanleert, kun je dit zelfs het beste na 2-3 dagen opnieuw aanbieden ipv de volgende dag.
Wat verstaan we dan onder herstel training?
– buiten rijden (rustig ritje)
– aan de hand stappen
– longeren (zonder teveel poespas)
– halfuurtje simpel dressuur werk

En wat ik zelf graag doe met de dravers, voor de kar uitrijden! Dit kennen ze, is vertrouwd en het is een fijne manier om onbelast de benen te strekken. Ga ik voor longeren, dan kies ik met een rustige training voor een enkele longeerlijn zonder hulpmiddelen. Hiermee nodig ik mijn paard uit in een ontspannen houding de spieren los te draven en de bovenlijn te rekken. Wanneer ik longeren meer als gymnastische training gebruik longeer ik graag met de dubbele longe. Soms gebruik ik touwtjes met paarden die dat nog spannend vinden, die schuiven namelijk mee met de bewegingen van het paard, je wilt namelijk niet statisch longeren omdat je het lijf dan niet in zijn geheel traint. De reden om hulpteugels als bijzet, longeerhulp ed niet te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Instagram
YouTube