Instructie

Duurzaam trainen, waarbij je paard op een correcte manier getraind wordt en hij/zij fysiek en mentaal fit wordt en blijft!

.. is denk ik wel de beste korte omschrijving van mijn visie.
Ik zie veel combinaties onnodig worstelen in de training met hun paard en dat is ontzettend jammer, paardrijden/trainen hoeft helemaal niet ingewikkeld en moeizaam te gaan, mits je maar de juiste handvatten hebt.

Met het rechtrichten als basis, waarbij we het paard helpen in balans te lopen dmv verticaal en horizontaal evenwicht, wordt elke oefening een eitje en elke training meer en meer een feestje! Werken mét het paard in plaats van tegen het paard in, met kennis van de biomechanica van het paard kan ik jou op een heldere manier uitleggen hoe jij je paard op een verantwoorde manier kan trainen, daardoor wordt het voor jou en je paard weer logisch, makkelijker en leuker. Of je nu recreatief bezig bent, je paard revalideert, revalideert of wellicht meer ambities hebt, samen maken we een passend lesplan.

Tot en met 2019 stoeide ik ontzettend met mijn eigen paard, het rijden ging moeizaam, ze was scheef en werd er gespannen van. Eerdere instructies hielpen me niet een goede basis te leggen waardoor de problemen terugkwamen, met blessures als gevolg. Hoe goed ik het graag wilde doen voor haar, ik wist niet hoe.
Ik ben gaan zoeken naar antwoorden en vond een eerste puzzelstukje bij Rien van der Schat die zei “een paard dwing je aan de voorkant niet in een hoofdhals houding, de correcte nageeflijkheid ontstaat uit een lichaam in balans”.

Maar begin 2020 vielen de puzzelstukjes écht, ik schreef me in voor de Basic Balance cursusdagen van Karin Leibbrandt en Tessa Roos, die samen onder de bekende naam 4DimensionDressage opleidingen en lessen geven in het rechtrichten van het paard, een ware eyeopener!! Ik leerde er het fenomeen verticaal evenwicht kennen, het missing link!
Omdat een paard geen sleutelbeen heeft in tegenstelling tot ons, is er weinig stabiliteit in de voorhand, tel daarbij op dat een paard zijn gewicht van nature op de voorhand heeft en het is een rekensommetje dat daar blessuregevoeligheid ligt. Je paard rechtrichten is daarom essentieel om hem heel te houden. Elk paard heeft een voorkeurskant en voorkeursschouder, door het paard te leren gelijke verdeling van gewicht te dragen in beide voorbenen en schouders, krijgt het paard meer stabiliteit en een gezonder bewegingspatroon én kan er meer gewicht naar achteren verplaatst worden.
Van daaruit kun je als ruiter en paard je ontwikkelen en wordt trainen een logisch proces zonder spanning, zonder frustratie, zonder blokkades en verminder je de kans op blessures.

Daarnaast is er in mijn lessen aandacht voor goede communicatie met je paard, positiviteit en plezier, houding en zit, gedrag en rijtechniek.  Daarbij zet ik regelmatig attributen als pionnen en balkjes in voor meer bewustwording, een betere motoriek en als motiverend element. Trainen wordt leuk, je paard denkt mee door het visuele aspect en ruiters ervaren minder frustratie waardoor leren makkelijker wordt.

Naast dressuurgerichte lessen, ben je ook bij mij aan het juiste adres voor, balkjesles, basistechnisch en opstartend springles, werken aan de hand, longeren (enkele en dubbele longe), omscholen van dravers, beleren van paarden en revalidatie training.

Benieuwd of ik wat voor je kan betekenen? Ik bespreek het graag met je!

Facebook
Instagram
YouTube