Instructie

Hoofdzakelijk geef ik onder de naam Dravend Succes lessen, in het breedst van de zin.

Denk hierbij aan ondersteuning bij het omscholen, je draver correct leren lopen met een ruiter op zijn rug, het aanleren van de galop en de oorzaak achterhalen van gedragsproblematiek bij grote problemen wanneer ruiters dusdanig vastgelopen zijn dat hun draver staakt of ander ongewenst gedrag vertoont.Nu denk je misschien, oef! ik en mijn draver vallen in die laatste categorie? Dan ben je niet de enige

Een draver is een gevoelig en meewerkend ras en kan gefrustreerd raken als het zijn/haar lijf niet correct leert te gebruiken of als jullie communicatie nog niet goed gaat, je vraagt bijvoorbeeld 3 keer je paard om aan te galopperen, maar hij spurt er alleen maar vandoor in harde draf waardoor jij je paard weer inhoud. Je draver geeft gewoon een antwoord dat hij kent, want galopperen? Dat heeft hij nooit geleerd en de hulp die je geeft is voor hem niet gekoppeld aan galop. Als deze situaties zich vaker voordoen snapt je draver niks meer van wat er verwacht wordt van hem en daalt het zelfvertrouwen, van jou en je draver. En dat resulteert in frustratie.
Dit zie ik regelmatig, en is meestal in een paar lessen op te lossen zodat jullie weer met plezier kunnen rijden.

 

Een van de dingen waar ik mij als instructeur heel sterk voor maak is het dressuurwerk, immers Dressuur is er voor het paard, niet andersom!

En dan hebben we het niet over ingewikkelde oefeningen, maar werken aan souplesse, ontspanning, een recht paard en met zo weinig mogelijk gedoe en moeite zo fijn mogelijk rijden, waardoor jij en je paard plezier hebben én je werkt aan een gezond paard.
Elk paard is gebaat bij dressuurwerk, omdat een paard niet gebouwd is om ons te dragen. Als wij dit wel willen is het onze verantwoordelijkheid dat hij dit zo goed mogelijk kan zonder blessures op te lopen, en dus zal je moeten werken aan goed rug gebruik, het sterk maken van de spieren en gymnastiseren om je paard recht te maken. 

Houding en zit is in mijn lessen ook een belangrijk thema, je zult merken dat juist de kleine veranderingen in je lichaam ervoor gaan zorgen dat je meer ontspannen, begrijpelijker en logischer gaat rijden, waardoor het voor je paard allemaal ook veel gemakkelijker wordt. Jaren lang zocht ik naar de juiste manier van rijden, het was het steeds niet. En daarmee ging ik twijfelen aan mijzelf en mijn paard, lag het aan ons? Toch bleef ik zoeken, naar het eureka gevoel dat bij ons paste. Dat begon ten eerste via Facebook met de berichten en video’s van Rien van der Schaft. Yes, deze man snapt het en blijft bij zijn visie, lange termijn visie ipv quick fixes. 

Vervolgens las ik dingen over verticale en horizontaal evenwicht, wat mij ontzettend triggerde en zo kwam ik in het straatje van Drs. Karin Leibbrandt van 4DimensionDressage, dit was wat ik al die jaren zocht!! Niks geen moderne showdressuur met je paard in de krul en hete gefrustreerde paarden! Nee dit ging over revaliderend en bekwaam je paard trainen, over scheefheden en dat die de kern zijn van vele rijproblemen en blessures, hoe je ze herkent en benaderd. Ik heb zoveel al mogen leren van deze vrouw en hoop dat in de toekomst nog meer te kunnen, want hier wil ik méér van! 

Samenvattend mijn speerpunten en visie:
– Ontspanning in het paard
– Zonder druk en spanning rijden
– Afstemmen op het paard en luisteren naar de signalen
– Gezond lichaamsgebruik vanuit biomechanica
– Correcte houding en zit, zonder teveel gedoe

Facebook
Instagram
YouTube