Fascia Release Therapie

 

Kan jouw paard wel een extra zetje gebruiken na harde arbeid,
bij pijnlijke plekken, narrig gedrag, bij scheefheden of net niet helemaal fijn bewegen?

Dan is de kans groot dat een myofasciale behandeling heel erg geschikt is voor je paard!

Myo Fascial release is een bodywork methode die het lichaam ondersteunt bij verstrakkingen van de fascies in het lichaam(zie foto 1). Met zachte massage technieken worden de compensaties op fascie gebied weggenomen. Hierbij richt ik mij op de fascies die gelegen zijn op en om de spieren(myo) en hebben een mooi resultaat op het bewegingsapparaat van het paard. Want er zijn wel fascies zonder spieren, maar geen spieren zonder fascies!

Wat is een fascie?

Fascie is een bijzonder bindweefsel en is in het hele lichaam terug te vinden. Door een netwerk van fascie weefsel worden alle organen, spieren, pezen, botten, gewrichten omgeven, dit geeft bescherming bij trauma, structuur en stevigheid. Als wij een lichaam zouden ontdoen van botten, dan blijft het lichaam in zijn vormen intact door dit hele systeem aan fascies.
Voor wie wel eens een kipfilet snijdt, zal een wit doorschijnend vliesje tegengekomen waar het mes enige moeite mee heeft, dat is een fascie.
Je begrijpt, verstoring in de fascie geeft verstoring in de bewegingen van het lichaam, ongemak en zelfs pijn. Het klassieke spierpijn, is dat wel spierpijn? Veel onderzoeken wijzen uit dat we vaak kunnen spreken van fasciepijn.
De wetenschap betreft fascies neemt steeds meer vlucht de laatste jaren, omdat er meer duidelijkheid over naar buiten komt. Waar er door therapeuten voorheen vaak gefocust werd op de spieren of gewrichten, krijgt fasciale therapie steeds meer aandacht in een behandelplan.

Hoe uiten klachten zich op fasciaal niveau?
Vergelijk fascies als een spons, wanneer die nat is, is de spons flexibel en beweeglijk, bij uitdroging wordt de spons hard en daardoor niet meer beweeglijk. Dit is wat er bij trauma gebeurt, de zachte fascie veranderd om het lichaam te beschermen, een logische reactie, maar het nadeel ervan is dat het restricties geeft en er elders in het lichaam gecompenseerd moet worden. Als deze beperking blijft, treden er klachten op met blessures tot gevolg.
Door middel van zachte, oppervlakkige massagetechnieken kan het weefsel weer terug gebracht worden naar de oorspronkelijke structuur en worden restricties opgeheven.

Nadat ik begin vorig jaar in aanraking kwam met fasciale technieken wilde ik daar meer over weten! Ik zag voor mijn ogen paarden ontzettend opknappen, zowel qua houding als beweging. Na 2 praktijk cursussen gevolgd te hebben, heb ik sindsdien veel geoefend, zowel bij mij eigen paard als die van anderen zag ik mooie resultaten! Zodoende volg ik nu de volledige opleiding tot Myofasciaal Release Therapist en kan ik technieken toepassen op triggerpoints en fascie verstrakkingen. Omdat ik tevens instructeur en trainer ben kan ik de combinatie van fascia behandeling en trainen (longeer of rijles) gezamelijk inzetten, dit maakt een ontzettend effectief, doeltreffende aanpak voor langdurig effect!

Meer lezen?
Blog: Ongewenst gedrag gerelateerd aan fasciale verstrakkingen

Hoe ziet een fascia release sessie eruit?

Fascia release werkt het beste in combinatie met training.
We beoordelen eerst het paard samen aan de longeerlijn en in stand, wat zien we? Waar zitten de aandachtspunten en hoe gaan we daar mee aan de slag, vervolgens zal ik dmv palpaties voelen of er geen contra indicaties zijn, zoals bijvoorbeeld zwelling. Als het lichaam voldoende gezond is zal ik aan de slag gaan. Tref ik twijfelachtige omstandigheden of rode vlaggen cq contra indicaties, dan stuur ik altijd door naar een eerstelijns professional, zoals een dierenarts of fysiotherapeut. Als er geen bijzonderheden zijn masseer ik het paard over zijn gehele lijf op zoek naar restricties en zal daar diverse technieken op toepassen.
Na de behandeling beoordelen we het paard nogmaals in beweging en geef ik een trainingsadvies mee voor de komende periode.

Een sessie duurt ongeveer 60 minuten
Kosten per sessie €80,-
(raadpleeg tarievenlijst voor reiskosten)

Facebook
Instagram
YouTube