Fascia Release Therapie

De fascia, ofwel het bindweefsel, heeft ontzettend veel functies en invloed op het fysieke en mentale gestel van elk levend wezen. Verstrakkingen in de fascies kunnen verantwoordelijk zijn voor problemen van lichaam en geest

Als één van de weinige therapievormen richt fascia release zich tot het hele lichaam als geheel en voer ik “total body” behandelingen uit, daarmee loop ik het hele paard na van hoofd tot staart, en van rug tot buik. We benaderen het paard als geheel en behandelen niet alleen de symptomen, maar speuren juist de oorzaken op

“Het zijn niet de boeven die zeuren, maar de slachtoffers”

Myofascial release is een zachte bodywork methode die het lichaam terugbrengt naar ‘fabrieksinstellingen’, de verstrakkingen die door verkeerd lichaamsgebruik, trauma, blessures, aanhoudende stress, verkeerde voeding, slecht passend harnachement etc zijn onstaan worden weer zo goed als mogelijk opgeheven. Hierbij richt ik mij op de fascies die gelegen zijn op en om de spieren(myo) en hebben een mooi resultaat op het bewegingsapparaat van het paard. Want er zijn wel fascies zonder spieren, maar geen spieren zonder fascies! Vaak zijn hardere technieken, zoals manipulaties, niet meer nodig, omdat de zachte technieken van fascia release de gewrichten door hun omliggende fascies weer hun normale bewegingspatroon terug geven. Soms ontstaan er subluxaties (krak/plopjes) omdat een blokkade tussen wervels opgeheven wordt wanneer het paard weer een normale beweging kan maken tijdens/na de fascia behandeling.

Het is aan te raden het lichaam 3 – 4 x per jaar te onderhouden met een behandeling om problemen voor te zijn en vroegtijdig zaken op te merken, zodat er een plan van aanpak, aanpassingen in de training of een doorverwijzing naar een andere professional gedaan kan worden.

Indicaties waar fascia release zich uitstekend voor leent:

  •  Aanhoudende spanning, vecht/vlucht modus. Het paard kan moeilijk ontspannen of spanning afvloeien
  • Stijfheid
  • Pijn(signalen) bij aanrakingen, poetsen, opzadelen
  • Gedragsafwijking of verandering; humeurig, narrig, gesloten, bang
  • Blessures (of een verleden ervan)
  • Historie van niet passend harnachement
  • Vage kreupelheden zonder aantoonbare, veterinaire reden
  • Strak lichaam, veel lijnen zichtbaar tussen de spieren
  • Metabole/stofwisselings problemen, zoals stalbenen, ppid, ems, insuline resistentie, hoefbevangenheid
  • Aanhoudende scheve hoefstand
    Meer lezen?
    Blog: Ongewenst gedrag gerelateerd aan fasciale verstrakkingen

Hoe ziet een fascia release sessie eruit?

Tijdens de sessie beoordelen we eerst het paard samen aan de longeerlijn en in stand, vervolgens zal ik dmv palpaties voelen of er geen contra indicaties zijn, zoals bijvoorbeeld zwelling. Als het lichaam voldoende gezond is zal ik aan de slag gaan. Tref ik rode vlaggen cq contra indicaties aan (bijv een vermoeden van een peesontsteking, onderliggende kreupelheid of pijn ed), dan stuur ik altijd door naar een eerstelijns professional, zoals een dierenarts of fysiotherapeut. 

Als er geen contra indicaties zijn behandel ik het paard zijn gehele lijf, waarbij ik restricties in de fascies verhelp dmv diverse technieken.
Na de behandeling beoordelen we het paard nogmaals in beweging en geef ik een trainingsadvies mee voor de komende periode.

Tarievenlijst *klik hier*

*Belangrijk: Het paard dient schoon en droog te zijn, evenals de plaats waar er behandeld kan worden. Voor en na de behandeling wordt het paard beoordeeld tijdens het longeren (tenzij niet mogelijk door medische/gedrags redenen), dus een longeerkraal of bak is handig.
Als er bijzonderheden zijn, meld dit graag vooraf

 

Wat is fascia? Hieronder ga ik er nog iets dieper op in.

Fascia is een bijzonder bindweefsel en is in het hele lichaam terug te vinden. Door een netwerk van fascie weefsel worden alle organen, spieren, pezen, botten, gewrichten omgeven, dit geeft bescherming bij trauma, structuur en stevigheid. Als wij een lichaam zouden ontdoen van botten, dan blijft het lichaam in zijn vormen intact door dit hele systeem aan fascies.
Voor wie wel eens een kipfilet snijdt, zal een wit doorschijnend vliesje tegengekomen waar het mes enige moeite mee heeft, dat is een fascie.
Je begrijpt, verstoring in de fascie geeft verstoring in de bewegingen van het lichaam, ongemak en zelfs pijn. Het klassieke spierpijn, is dat wel spierpijn? Veel onderzoeken wijzen uit dat we vaak kunnen spreken van fasciepijn.
De wetenschap betreft fascies neemt steeds meer vlucht de laatste jaren, omdat er meer duidelijkheid over naar buiten komt. Waar er door therapeuten voorheen vaak gefocust werd op de spieren of gewrichten, krijgt fasciale therapie steeds meer aandacht in een behandelplan.

Hoe uiten klachten zich op fasciaal niveau?
Vergelijk fascies als een spons, wanneer die nat is, is de spons flexibel en beweeglijk, bij uitdroging wordt de spons hard en daardoor niet meer beweeglijk. Dit is wat er bij trauma gebeurt, de zachte fascie veranderd om het lichaam te beschermen, een logische reactie, maar het nadeel ervan is dat het restricties geeft en er elders in het lichaam gecompenseerd moet worden. Als deze beperking blijft, treden er klachten op met blessures tot gevolg.
Door middel van zachte, oppervlakkige en diepe massagetechnieken kan het weefsel weer terug gebracht worden naar de oorspronkelijke structuur en worden restricties opgeheven.

*onderstaande foto’s zijn voor en direct na de behandeling genomen

Facebook
Instagram
YouTube