Help! Mijn draver gaat plat door de bocht!

Waarom je een draver moet leren zijn lijf te buigen in de wendingen en dat dit niet een vanzelfsprekendheid is.

Dit is niet zo vreemd als je weet hoe een koerspaard zijn lichaam gebruikt.
Zoals jullie in een eerdere blog van mij konden lezen, is de draf een symmetrische gang en een draver kan het hardst draven als die symmetrie optimaal is. Dat betekent dat hij evenwijdig moet sporen, het linkerachter been symmetrisch aan linksvoor. Ook moet hij recht in het lijf blijven, waardoor het hoofd en de hals in de bochten tijdens de koers niet in een stelling gevraagd worden, maar zo recht mogelijk tussen je lijnen, want die stelling zou immers de symmetrie verbreken en dan ben je je snelheid kwijt of nog erger, je takt.
Het eerste waar je draver dus bij gebaat is zodra je onder het zadel gaat rijden, is het aanleren van buigen dmv wijken voor druk. Dit kun je het beste aanleren vanaf de grond zonder ruitergewicht. Je draver leert hiermee zijn binnenachterbeen onder de massa te brengen, wat vervolgens het bekken uitnodigt tot kantelen en buiging van schoft tot staart.!
Let erop dat je niet teveel stelling vraagt, maar echt focust op buiging vanaf de schoft! Het is niet de bedoeling dat je de hoofd-hals houding van je paard beïnvloed. Wil je paard dus in het begin zijn hoofd hoog dragen omdat hij het wijken voor druk nog lastig of spannend vind? Laat hem, want zou je ook nog eens zijn hoofd-hals houding beïnvloeden, dan geeft dit teveel stress. Naarmate je paard stukje bij beetje zelfverzekerder wordt in deze ontwikkeling, dan komt er steeds meer ontspanning in en kun je uitbreiden naar meer buiging en stretching

Vraag een ervaren persoon of instructeur je op weg te helpen als je onvoldoende ervaring hebt met dit thema of onzeker bent, zodoende leert je paard dit makkelijker aan zonder stress en heb jij er optimaal profijt van.

Meer weten over mij als Draverspecialist? Je leest het hier *klik*

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Instagram
YouTube