Ongewenst gedrag gerelateerd aan fasciale verstrakkingen

Waarom fascia release zo doeltreffend is bij hete en “moeilijke” paarden?
Het fasciale systeem heeft direct invloed op het sympathisch systeem van het zenuwstelsel en andersom!

Regelmatig wordt ik geconsulteerd bij gedragsproblemen, eigenaren zijn benieuwd wat ik voor ze kan betekenen met fascia release en soms ben ik een laatste strohalm. Vaak is vanalles al uitgesloten, ander voer, meer naar buiten, echo’s of röntgenfoto’s. Maar echt een reden wordt niet gevonden.
Binnen het zenuwstelsel zijn er twee systemen werkzaam, het sympathisch en parasympathisch systeem. De eerste, het sympathische systeem, is vaak verstoord bij heftig gedrag.

Het Sympathisch systeem is verantwoordelijk voor de actie-reactie in het lichaam, zoals vechten en vluchten. Het is belangrijk dat een paard direct kan reageren om te overleven in levensbedreigende situaties, wanneer dit systeem in werking treed is er adrenaline aanwezig.
We kunnen hierdoor een directe link leggen in de fascies, paarden die heftig reageren; heet zijn in het werk, moeilijk te hanteren, fel, nerveus, rillerig, vluchtgedrag vertonen of altijd met je in gevecht lijken te zijn; dat deze paarden hun sympathische systeem constant/teveel geactiveerd hebben, hun lijf functioneert teveel en te vaak op adrenaline. Dit is natuurlijk niet gezond, het lichaam kan niet tot rust komen om voldoende op te laden, het emmertje blijft dus altijd vol!

Met de kennis dat het sympathisch systeem gelinkt is met het fascia systeem en dat ze invloed op elkaar hebben, kunnen we deze paarden helpen met Fascia release behandelingen om hun overactieve sympathische systeem te resetten naar normaal functioneren. Een heftig paard is dus niet normaal en zit zichzelf in de weg, niet vanwege het karakter, maar vaak uit fysieke disfunctie.

Gezond fascia weefsel bestaat uit colagene en elastine vezels die uitstekend vocht kunnen vasthouden. Fascia is te vergelijken met een natte spons, hij is veerkrachtig, gehydrateerd en volumineus. Wanneer het sympathisch systeem te vaak of lang wordt geactiveerd reageren de fascies mee, ze gaan strakker staan. Wanneer dit te vaak gebeurt en niet verholpen wordt verandert de fascia in een uitgedroogde spons; stug, uitgedroogd en strak. Je kunt je voorstellen dat wanneer je lichaam de laatste drie eigenschappen heeft, bewegen niet plezierig is, maar je humeur daar ook van achteruit gaat. Je raakt sneller geïrriteerd, overprikkeld, moe en neerslachtig. We weten dat fascia als een netwerk door het hele lichaam ligt en om elke spier, orgaan en dergelijke ligt. Verstrakte fascies hebben dus grote gevolgen voor het gehele lichaam!

Wanneer we de fascies tijdens behandelingen weer terug gebracht worden naar hun oorspronkelijke vorm en elasticiteit kan het weer vocht opnemen. Hierdoor functioneert het weefsel weer op een gezonde manier wat een positief effect heeft op de lichamelijke en mentale gesteldheid.

Reacties die ik regelmatig krijg na behandelingen:

ik heb eindelijk ontspannen kunnen rijden”… “Mijn paard zijn concentratie is zoveel beter”… “Geen gevecht meer met binnenhalen, hij loopt rustig mee zonder overprikkeld te raken van zijn omgeving” … “we hebben geen strijd meer” … “Mijn paard geniet weer van poetsen en aanrakingen” … “Meer ontspannen tussen andere paarden” … “Ik heb ineens een relaxt en tevreden paard

Het is daarom aan te raden om bij heftig gedrag bij je paard niet alleen te kijken naar voeding, training of huisvesting, maar ook zeker naar fysieke ongemakken en daar de juiste therapeut of arts voor in te schakelen om de oorsprong te achterhalen.
Het is daarnaast goed om te weten dat een behandeling bij een gezond paard 6-12 weken effectief blijft voordat een paard weer verkeerde patronen kan aannemen, het is daarom niet alleen belangrijk het management en de training goed aan te passen na de behandeling om terugval te voorkomen, maar ook frequent te behandelen om problemen te voorkomen.
Bij een gezond paard elk kwartaal (3 maanden), bij revalidatie of problemen eens per 2 tot 6 weken.
Dit is geen advies om onze portemonnee te spekken, maar om je paard langdurig gezond te houden zodat het zijn/haar werk zo goed mogelijk aan kan.

Meer weten over Fascia release behandelingen? Je leest het hier *klik*

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Instagram
YouTube