Het recept voor een goede galop

Galopperen is een gang die niet voor elk paard zo vanzelfsprekend is, het aanleren er van kan een uitdaging zijn.
Een correcte drietakt rijden klinkt simpel, maar we zien regelmatig paarden in een viertakt galopperen.
Of jouw paard kan maar één kant op galopperen of springt misschien wel overkruist aan?
Gelukkig is correct galopperen voor iedereen haalbaar (mits je paard gezond en trainbaar is uiteraard)
Maar wanneer is je paard toe aan de galop en welke ingredienten maken of breken deze basis gang? Daar gaan we eens in duiken.

Als ik bijvoorbeeld dravers begeleid in het omscholen begin ik pas met de galop als de onderstaande onderdelen voor elkaar zijn in stap én draf. Als één onderdeel nog niet lukt wacht ik dus ook met aangalopperen. Het resultaat? Als alle onderdelen kloppen, is het galopperen ineens een koud kunstje. Daarmee wil ik dus ook benaderen dat je de galop niet verbeterd door veel te galopperen! Integendeel, het frustreert en de kans op succes is klein.

Naast de rijtechnische opsomming zijn er natuurlijk nog een aantal factoren, zorg voor passend harnachement (bezuinig niet op zadel controles, je paard ontwikkelt zich en groeit, een niet passend zadel beperkt dat) en zorg dat je paard het fysiek aan kan, laat je paard periodiek monitoren door een therapeut.

  1. Balans
    Zoals alles in de basis wil ik een rechtgericht paard die in balans loopt, dat betekent vooral verticaal evenwicht waarbij het paard zijn gewicht verdeeld over beide schouders en rechtop de bocht door kan komen, zonder op of over de schouder te vallen. Een paard in verticaal evenwicht zal een betere tempo beheersing hebben, belast zijn lijf in betere zin, niet de bocht door racen en vooral minder stuwend zijn
  2. Op eigen benen kunnen lopen
    Dit hangt redelijk samen met ingrediënt 1, een paard in balans kan beter op eigen benen lopen. Daarbij is het belangrijk dat je je paard in één tempo of gang kunt houden zonder hem strak vast te hoeven houden. Kun jij je teugels meegeven zonder dat je paard versnelt? En ook belangrijk, zonder dat je paard volledig op de voorhand valt?
  3. Tempo controle en ontspanning
    Ook een logisch gevolg op 1 en 2; kunnen jij en je paard beheerst stappen en draven? Oefen het schakelen in tempo in één gang, ga iets actiever draven en dan weer ietsje langzamer en doe dit ook in stap. Vaak zie ik paarden die óf ontzettend traag en inactief kunnen stappen óf die bij een iets actiever tempo erg veel spanning opbouwen, beide wil je niet als je je paard traint.
  4. Voorwaartse drang en aan de hulpen zijn
    Als ik de galop aanleer wil ik reactie op mijn hulpen hebben, als ik been geef moet mijn paard snappen wat ik bedoel en daarop reageren, ik wil dus niet tien keer been hoeven geven voor ik uberhaupt reactie krijg. Been = reactie naar voren. Bij paarden die in een viertakt galopperen ontbreekt bijvoorbeeld vaak de voorwaartse impuls.
  5. Onafhankelijke zit van de ruiter
    Je hebt aan de balans van je paard gewerkt, maar hoe goed is jouw balans? Ben jij prettig te dragen voor je paard? Zorg voor een onafhankelijke zit; zoek geen steun aan je teugels, ontspan je lijf, stuur met je romp en volg met lichtrijden de vering van je paard. Bij het aangalopperen is het belangrijk dat je tot het moment van aanspringen mee bent in het zadel, dat betekent in 90% van de ruiters dat doorzitten misschien nog niet verstandig is, wacht met doorzitten tot de allerlaatste drafpas, ga dan zitten, open je heup gewricht en laat je paard tesamen met de beenhulp daarop aanspringen.
  6. (Bonus) Het onafhankelijk kunnen verplaatsen van de voor -en achterhand
    Niet essentieel, maar wel een ontzettend voordeel, is het rijden van zijgangen, waarbij je de achterhand kan verplaatsen, maar ook de voorhand los van de achterhand. Daaruit ontstaat een dragender achterbeen en meer schoudercontrole, vooral dat eerste is prettig om je paard te helpen in het aangalopperen aan elkaar te blijven zonder teveel teugeldruk

Heb je deze ingrediënten voor elkaar? Super, dan kun je nu door naar de galop. Gaat het galopperen toch niet zoals gehoopt, observeer waar het misgaat en pak dat onderdeel er nog eens bij alvorens je een nieuwe poging doet, succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Instagram
YouTube