Bouw of houding

Holle rug, stijle benen, buikig, langgelijnd..?

The poor pasture of the horse

Bouw of houding? Wat is het verschil? Veel van de kenmerken die wij toe schrijven aan de bouw van ons paard, zijn die wel onderveranderbaar? Of spreken we over houding en kunnen we daar veranderingen in maken door anders en beter te trainen en het toepassen van bodywork?

In gesprekken met paardeneigenaren merk ik dat er veel kenmerken van een paard als zijnde bouw worden bestempeld, want die verzonken rug heeft hij al jaren of dat hoekige model hoort gewoon bij het ras wordt er veelal gedacht. We kunnen niks veranderen aan de kleur van ons paard, of hij lange benen heeft of niet en een trekpaard is nu eenmaal zwaarder gebouwd dan een warmbloedpaard. 

Toch kunnen we veel uiterlijkheden verbeteren die in de loop van jaren zijn verslechterd en zorgen voor een verminderd functioneren, denk aan overbelasting, ziekte, trauma, langdurige stress, gebrek aan spieren, merries die een veulen hebben gedragen.

Je ziet dat deze paarden anders zijn gaan bewegen en deze verandering van bewegingspatroon een andere houding hebben ontwikkeld.

Paarden die teveel voorover of achterover gekanteld staan met hun bekken kunnen al een heel ander beeld geven in houding, te staan bijvoorbeeld heel stijl of ondergeschoven, gaan wat hangen in hun rug om maar te ontlasten. Regelmatig zie ik ook buikige paarden die in loop van tijd hun buikspieren maar weinig zijn gaan gebruiken en een totaal gebrek aan rompstabiliteit hebben. 
Maar bijvoorbeeld een hoge strakke hals aanzet komt regelmatig voor en kan bijvoorbeeld voort komen uit de schouder. Als de schouder regio beperkt is en geen schoftlift meer kan tonen is het opdrukken van de hals een logisch gevolg van het wegdrukken van de schouderpartij.

In de fascia release bahandelingen die ik uitvoer zie ik regelmatig hele veranderingen in de houding, alsof ik ineens 10cm langer zijn geworden, 5cm hoger, 50kg dikker. Wij fascia therapeuten zeggen altijd, wij doen het strakke jasje uit en geven ze een lossere jas terug zodat ze weer functioneel en prettig kunnen bewegen!
Ik vind het daarom ook een fantastische aanvulling op instructeur zijn, want je kan nog zo goed en hard trainen, als de structuren niet mee kunnen veranderen schiet je weinig op.

Dus heeft jouw paard minder  functionele uiterlijkheden? Kijk dan een kritisch met een professional hoe je dat kan verbeteren met trainen, behandelen en zeker ook met management

meer weten? 
klik hier voor lesopties of informatie over fascia release

Buikige, overbouwde merrie met verzonken bovenlijn voor(boven) en na(onder) een fascia behandeling
Facebook
Instagram
YouTube